User Tools

Site Tools


zanzibar

Zanzibar

We zijn in het totaal 4 maal op Zanzibar geweest en hebben een spice farm, Jozanipark, gevangeniseiland, vlindertuin en slavenmuseum bezocht.

Op Zanzibar een spice farm bezocht (een specerijenboerderij). Gezien hoe de notenmuskaat groeit (de pit van een vrucht met daaromheen foelie), hoe peperkorrels vruchten van een wingerd zijn die in symbiose groeit met een eucalyptus of acacia (hier zijn geel en rood bloeiende acacia), de groei van kruidnagels, kaneel, koriander en koffie. Leuk te weten dat groene, witte, zwarte en rode peperkorrels ontstaan door een andere bewerking en niet van andere planten zijn (de peper groeit als groene korrels, worden deze korrels van het vel ontdaan voor het drogen worden ze wit en achteraf zwart. Worden ze zonder te ontvellen gedroogd dan worden ze rood). Verder van veel lokaal fruit geproefd. Dat was niet onaardig, minder was de Jackfruit (een grote vrucht waarvan de zaadlobben worden gegeten). Begrepen dat in elk seizoen wel rijp fruit beschikbaar is.

 Casaveplant                                                          Chocoladebonen

 Koriander                                                            Jackfruit
 

 Kruidnagel in de schil                              Notusmuskaat met foelie 

 Bos van peperplanten                Peperkorrels

Tevens Jozani Park bezocht: de red colobus aapjes (zonder duim). Ik kreeg van de eerste een flinke straal pies over me heen die ik maar deels kon ontlopen. Verder een aantal apen families gezien. Opmerkelijk was het voor hen gemaakte wildviaduct: een touwladder horizontaal over de weg gespannen! Ook origineel tropisch regenwoud gezien. Dat kenmerkt zich door veel verschillende soorten bomen met regelmatige open stukken (heel anders dan de Europese bossen). Van de bomen zijn er een aantal snelgroeiend (tamarinde) en een aantal langzaam groeiend (mahonie). Aan de kust heeft het park ook nog mangrovebos, waar vele soorten krabben en slijkspringers volop aanwezig zijn. In Burgers Bush in Arnhem heeft men de mangrove en het tropisch bos redelijk goed getroffen.

 Brug voor de apen om veilig de weg over te steken

Op de kade is het mooi zittenen s'avonds wordt er vanuit allerlei kraamjes eten verkocht!

  Kade met Dhow                                Dhows op het strand
  

  Kade Stone Town met drijvend restaurant                             Steegje in Stone Town
  

  Uitleg in tropisch bos                                    Verbouwing in Stone Town  
  
    
  

Op het schildpaddeneiland geweest, waar grote schildpadden worden gefokt die elders in Tanzania en zelf over de wereld worden uitgezet. Het eiland was opgezet als gevangenis voor weggelopen slaven maar is daarvoor nooit in gebruik genomen.

Natuurlijk ook in het slavenmuseum geweest wat een veel genuanceerder kijk geeft op de slavernij als wij in Nederland voorgeschoteld krijgen: een aantal Afrikaanse stammen waren gespecialiseerd in het vangen en verhandelen van slaven; Tippu Tip is de grootste slavenhandelaar in de geschiedenis (hij heeft meerdere miljoenen mensen tot slaven gemaakt (ter vergelijking: Nederlandse handelaren zo'n 650.000 ofschoon dat zondermeer ook schandelijk is). Zijn businessmodel was in het binnenland van Afrika olifanten stropen en mensen tot slaven maken. De slaven met een olifantstand naar Dar es Salam laten lopen, daar de ivoor verkopen en de tot slaaf gemaakten op Zanzibar verkopen. Voor de goede orde: Tippu Tip is in 1837 geboren, dus ruim nadat de Engelsen de slavenhandel verboden hadden! Het huis van Tippu Tip op Zanzibar is nu een toeristische attractie!

Slavenmonument en Tabu Tip

Naar de visafslag en lokale markt geweest waar een veelheid aan soorten en producten wordt verhandeld.

Terug naar menu

zanzibar.txt · Last modified: 2021/03/07 15:05 by hendriksjan