User Tools

Site Tools


wandelen_usambara

Wandelen in de Usambara Mointains

De Usamnara Mountains is een bergketen van 50 bij 80 kilometer in Noord Tanzania op de grens met Kenia. In de noordwesthoek van dit gebergte ligt de Kilimanjaro. We zijn naar Lusotho geweest wat ongeveer middenin ligt en wel met de bus. Zes uur weg, maatregelen om te hard rijden tegen te gaan, luxe bus, landschap anders dan als je naar het midden of zuiden gaat, veel groen, mango en avocadobomen, enorme velden met sisal, ineens duiken de bergen op (gebied is 4000 km2), wegen zijn verrassend goed, er wordt beheerst naar 2500 meter gereden. We komen met een vertraging van 3 uur aan en Jerome staat ons op te wachten. Klimaat is dat van een Nederlandse aangename zomerdag: overdag 26-28 graden en snachts 15 graden, prima om even uit de hitte van Dar te zijn. Ons onderkomen is basic, douche functioneert beperkt (moet vuurtje worden gestookt om het water op te warme), een stoel en een bed, gelukkig kunnen we buiten zitten op campingstoelen zonder kussen. De komende 4 dagen zijn we de gast van Jerome en eten we lokaal (rist, rijst, pasta met suiker en gekookte aardappelen en rist, alles met enkele stukjes beef). Huis is door Duitsen gebouwd met houten vloer en plafond. Een grote Tv ontbreeknatuurlijk niet. Later vertelt Jerome dat het huis van de familie is die hij wil uitkopen. De grote auto die hij rijdt is van zijn vader. Op de kamer een veelbelezen folder van de toeristische bezienswaardigheden in de mountains.

Lusotho (Wilhelmstal) is een leuk stadje verspreid over de bergen. In 1998 is de Nederlandse SNV neergestreken voor een project dat tot goede resultaten heeft geleid (terrassen, stenen huizen, aanpak toerisme, andere koeien, waterbeheer, in principe zich zelf in stand houdend (brothers of Usambara Mountains), gidsen zijn duur, 30-40 dollar, per persoon afgerekend maar een deel komt te goede aan de gemeenschap). In Lusotho kun je als blanke overdag onbekommerd rondlopen. De gids en Jerome kennen nog enkele woorden Nederlands: prachtig en tot ziens.

Wandeling naar Butterfley Hill of growing Hill (de heuvel wordt kaler en is op de top vergeven van mimosa). Helaas top in de mist waardoor ondergrond spekglad werd. Een mooie wandeling waar we veel van genieten en veel van opsteken. Komen veel vriendelijke en geinteresseerde mensen tegen, helpen een vrouw die een bundel riet omhoog sjouwt de tas te dragen, wat vreemd wordt gevonden. Veel mooie vergezichten in dalen en de vele terassen, de kleine lapje grond worden ijverig bewerkt. De streek maakt een relatief welvarende indruk, welvarender dan de gemiddelde inwoner van Dar.

Wandeling naar Irente Vieuwpoint. Via allerlei shortcuts komen we op de grote weg uit. Na tweeuur lopen komen we bij de vieuwpoint. Adembenemd uitzicht, wolken die optrekken en zich sluiten. Annekdote van de Massai killling point. De hakuma maata klif, er onder geweest, vriendelije souvenier verkoopster. Intregeld betaald maar er wordt daarmee niets gedaan, alleen opegeten. Terug via dezelfde weg, daardoor Irente lodge gemist, want later bleek het een rondweg te zijn. Naar Lusotho gelopen, komen de vrouwen tegen met iinkkoop van de markt nadat ze daar hun spullen hebben verkocht, ze lachen. In Lusotho bij fff gelunched (facebook fast food), een prima chipsie masssai. Tot onze verassing hebben ze karnemelk (andere soort koeien met hogere melkopbrengst 15 liet ipv 5). Tijdens de lunch forse regebui die we hebben uitgezeten, daardoor tamarinde juice gedronken, Tamarinde boom.

Wandeling door Jaegertal. De Duitser joegen hier op Dik Diks. Eerst een kaartje voor de bus voor de vogende dag zien te bemachtigen. Is niet gemkkelijk want alle bussen zijn gecharterd door de universiteit in de bergen. Vinden na lang praten toch een bus en voor 15.000 pp kunnen we terug. Daarvoor wat bij de jeugd populaire Tanzaniaanse muziek gekocht. We lopen door eenvallei van zo’n 3 kilometer. Grond is vruchtbaar, 4 oogsten per jaar. Allerlei gewassen, we komen zelfs weegbree tegen. Vriendelijke mensen, op een punt moet aan een oude vrouw smeergeld worden betaald. Zien een volwassen en een baby kameleon, deze soort is specifiek voor de U mountains. Gewassen: wortels, uien, etc. Bananen, manga, papaya, avocado, sperciebonen. Daarna met gids lunchen bij fff en wederom een regenbui uitzitten. We worden door Jerome opgehaald na een Afrkaans haf uurte wachen.

De volgende dag staan we om 7 uur op het busstation. Bus met rijen stoelen met 5 zitplaatsen per rij. Bus komt wat later. Na wat georganiseer krijgen we een zitplaats. We rijden door de mooie landchappen met een sanitaire stop. Komen in een file terecht veroorzaaakt door bijeenkomst JM. Daarnaa kunnen we redelijk doorrijden maar komen 3 uur te laat op busstation aan. E worden door Djimmy opgehaald, deze heeft gewacht, en naar huis gebracht.

Terug naar menu

wandelen_usambara.txt · Last modified: 2021/03/07 14:46 by hendriksjan